13 April, 2008

Алла Снігур: 5 хвилин про Україну – огляд за 14 квітня

У понеділок о 19:25 на хвилях радіо Реґіна слухайте українське мовлення – огляд найважливіших подій останнього тижня в Україні та навколо неї.

Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк запропонував парламенту розглянути можливість ухвалення заяви у відповідь на твердження начальника російського генштабу Юрія Балуєвського.

За словами Яценюка, такі твердження не можуть не викликати стурбованості української сторони. У пятницю Балуєвскій заявив, що Росія вдасться до заходів військового характеру, якщо Україна приєднається до НАТО, і назвав передчасними розмови щодо можливого вступу України та Грузії до НАТО. Це вже не перша заява Москви після Бухарестського самміту, але про військові попередження раніше не йшлося.


У кишинівському аеропорту, в п’ятницю, розбився літак АН-32, на борту якого серед восьми членів екіпажу було четверо українців.

Машина належала суданській компанії і мала перевезти вантаж олії з Кишинева до Хартуму. Літак піднявся над злітною смугою, і невдовзі після цього екіпаж повідомив летовище про несправність бортового устаткування. Командир літака вирішив повернутися, але під час приземлення машина вибухнула.


Громадські організації заявляють, що в Україні за роки незалежності було зроблено понад 30 мільйонів абортів.

Попри те, що згідно з офіційною статистикою їхня кількість з кожним роком зменшується, досі в Україні щороку роблять понад 250 тисяч абортів - приблизно сімсот щодня. Це у багато разів більше ніж у розвинених країнах.


В Україні не створено умов для повернення трудових міґрантів. Тому найближчим часом на роботу за кордон знову поїде кілька мільйонів українців.

За статистикою, близько п’яти мільйонів українців працює в чужині. Повертаючись додому, ці люди не отримують адекватної платні, а тим міґрують повторно забираючи з собою свої сім’ї. Українці дедалі частіше беруть кредити на житло в країнах перебування. Щоб не втратити остаточно потенціал еміґрантів, українська влада мала б створити для них спеціальні пільгові умови на батьківщині, доходять висновку соціологи.


Служба Безпеки України у рамках спільного з Українським інститутом національної пам'яті гуманітарного проекту Громадські історичні слухання продовжує вивчати раніше замовчувані сторінки історії з метою встановлення і утвердження правди про минуле українського народу.

У перебігові слухань Євреї в українському визвольному русі, які відбулися сьогодні в прес-центрі СБУ, виступили з доповідями радник Голови СБУ, координатор створеної при Галузевому державному архіві СБУ робочої групи істориків, співробітник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Володимир В’ятрович та заступник начальника науково-видавничого відділу Галузевого державного архіву СБУ, кандидат історичних наук Олександр Іщук. На слуханнях було представлено унікальні архівні матеріали.


У Луганську місцеве відділення товариства «Меморіал» має надію поновити дослідження масових поховань жертв сталінських репресій. А саме поховання у так званій Сучій Балці, місцевості на півдні Луганську, де поховано не менше восьми тисяч людей, закатованих НКВД.

Валерій Жаровний, один з керівників луганського «Меморіалу», висловив припущення, що там можуть бути поховані й польські військовополонені, захоплені Червоною Армією 1939-го року. Частина їх пропала безвісти, а тож не виключено, що багатьох поляків енкаведисти розстріляли в Сучій Балці.


Словянська бібліотека та громадське обєднання Рута вас запрошують на семінар східньоєвропейської історії при Словянській бібліотеці на тему Українська Повстанська Армія - міти та дійсність“.


Семінар відбудеться у вівторок 15 квітня о 17 годині у залі національної бібліотеки на 1 поверсі Клементинума. На початку дискусії промовлять Dавід Свобода з Праги та Віталій Манзуренко зі Львова.


Посольство України в Чеській республіці запрошує відвідати мистецьку акцію, присвячену вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років «Україна пам’ятає - світ визнає».

У перебігові акції передбачено такі заходи: «Панахида за померлими з голоду» композитора Євгена Станковича та поета Дмитра Павличка у виконанні капели «Думка» і симфонічного оркестру України; документально художня-виставка; круглий стіл з питань Голодомору; висвітлення теми Голодомору в пресі. Ця мистецька акція відбуватиметься у Празі, 7-го травня, в палаці «Жофін» Slovanský ostrov 226. Початок – о 19:30.


No comments: