31 March, 2008

Алла Снігур: 5 хвилин про Україну – огляд за 31 березня

Щопонеділка о 19:25 на хвилях радіо Реґіна слухайте українське мовлення – огляд найважливіших подій останнього тижня в Україні та навколо неї. Доброго вечора. Вас вітає Алла Снігур.

Активіста Всеукраїнської громадської організації Альянс «Майдан» Тараса Токаря призначено членом Громадської ради з питань забезпечення прав людини при Головному управлінні МВС України у Полтавській області.

Днями відповідне рішення прийняв начальник ГУ МВС України у Полтавській області, генерал Михайло Цимбалюк після зустрічі з активістом Альянсу «Майдан». Під час зустрічі Тарас Токар навів приклади, де відверто порушуються права людини і, зокрема, дестабілізації роботи Полтавської обласної бібліотеки для дітей ім. Панаса Мирного, яка цього року відзначатиме своє 70-річчя.


Єдина політична партія, яку буде створено на базі Громадянського руху "Народна самооборона" і до складу якої увійдуть партії "Вперед, Україно!" і Християнсько-демократичний союз, повинна стати альтернативною Блоку Юлії Тимошенко.

Про це заявив журналістам міністр внутрішніх справ України, лідер "Народної самооборони" Юрій ЛУЦЕНКО під час робочого візиту до Грузії.

За його словами, зараз де-факто в Україні створена двопартійна система БЮТ і Партії регіонів.

"Головне в цьому випадку - чітко висунути суспільству зважену демократичну альтернативу, яка не страждатиме зайвим вождизмом", - зазначив Ю.Луценко. На запитання, коли буде створена ця партія, Луценко відповів, що зараз складно це прогнозувати. "Партія - це не міліція, не можна дати наказ", - сказав він.


Оголошено збір коштів на встановлення меморіальної дошки кобзарю Івану Іовичу Кучугурі-Кучеренку.

З огляду на цинічну зневагу Харківської обласної державної адміністрації і байдужість Харківської обласної ради до пам’яті визначного кобзаря І.О. Кучугури-Кучеренка, якого було знищено НКВС за обмовою Харківського обласного керівництва у 30-х роках ХХ ст., Фонд ім. Гната Хоткевича оголосив збір пожертв на встановлення у селищі Мурафа Харківської області меморіальної дошки відомому у світі подвижнику української традиційної культури. Меморіальну дошку встановлять на одному з адміністративних будинків у центрі Мурафи. Всіх жертводавців буде згадано у ювілейному виданні, присвяченому 130-річчю Кучугури-Кучеренка, а також у тематичних матеріалах ТV, радіо, друкованих і електронних засобів масової інформації в Україні і за кордоном.


Польща буде змушена переглянути угоду з Україною про малий прикордонний рух, якщо Єврокомісія знайде у документі порушення приписів ЄС.

Про це сказав заступник голови представництва Єврокомісії в Україні та Білорусі Дірк Шюбель в інтерв’ю "Німецькій хвилі". Проект польсько-української угоди про малий прикордонний рух Єврокомісія отримала 25 березня, тому європейські експерти не змогли ознайомитись з документом до його підписання 28 березня. Зараз угоду ретельно вивчають фахівці Єврокомісії, каже Шюбель. І вже є кілька зауважень до польської сторони, зокрема щодо делімітації прикордонної зони та медичного страхування мешканців, які збираються перетинати українсько-польський кордон. Сторони імовірно будуть змушені переглянути деякі пункти угоди про малий прикордонний рух, констатує Шюбель. Представник Єврокомісії зазначив, що зараз Єврокомісія не зробить виняток для Польщі та України, навіть враховуючи потребу у спільній підготовці до футбольного турніру Євро-2012.


Президент США Джордж Буш прилітає в Україну. Лідери України та Сполучених Штатів обговорять план дій між державами на найближчі два роки і підпишуть відповідні базові документи.

Обговорять і приєднання України до плану дій щодо членства в Північноатлантичному альянсі. Це питання розглянуть на саміті НАТО в Бухаресті 2-4 квітня. Тож візит президента США напередодні цієї події у світі вже назвали знаковим. Американський лідер підтримує українську заявку і обіцяє переконувати і європейських лідерів. Під час візиту Джордж Буш зустрінеться і з лідером української опозиції, а також має виступити в одній із київських шкіл.


29 березня відбулося впорядкування київського парку «Сирецький гай», в якому взяли участь 300 киян з Нивок, Сирця, Подолу і Харківського масиву.

Окрім спілки підприємців «Сузір’я» допомогали киянам надавали працівники з прилеглих ЖЕКів. Всіх учасників акції об’єднала єдина мета – відродити зелений Київ. Загальним підсумком суботника стали 1000 мішків прибраного сміття. У міжнародному рейтингу найбрудніших міст за 2007 рік Київ опинився поруч з Лагосом (Нігерія) і Саной (Йемен), компанію йому склали ще кілька африканських міст (Кіншаса, Хартум, Луанда). В 2007 році рівень забруднення повітря в столиці на 15% перевищив середні показники по Україні. Найбільше в Києві повітря забруднює автотранспорт. Великих втрат навколишньому середовищу також завдають великі енергетичні підприємства - ТЕЦ-5, ТЕЦ-6, філія заводу "Енергія" Київенерго", Дарницька ТЕЦ.


Ректори всіх українських вищих навчальних закладів до 19 квітня повинні подати міністру освіти відомості про те, в якому стані справи з викладанням предметів українською мовою.

Таку вимогу висунув до керівників вузів міністр освіти Іван Вакарчук на підсумковій колегії міністерства. Крім того, вузи повинні підготувати пояснювальні – чому досі використовується недержавна мова. Вакарчук також нагадав, що одним із найпріоритетніших завдань його відомства є впровадження у повному обсязі викладання у вищих навчальних закладах державної мови протягом 3 років.

Міністр освіти сказав, що відповідальність за виконання програми переходу на держмову лежатиме на вузах, які у контрактах з викладачами повинні прописати обов'язкове ведення навчання українською. Відповідно, якщо викладач цієї норми не дотримується, значить наявні порушення контракту з усіма наслідками, що випливають для працівника, такими наслідками може бути і звільнення.


Футбольний клуб Форум Українців ЧР розпочав весняний сезон із двох перемог над середнячками першої Б ліги празького чемпіонату - Стрешовіцами-Б і Ржепами.

У матчі зі Стрешовіцами на перерву команди пішли з рахунком 1:1, але забивши в другому півчасі довели рахунок до 3:1. З Ржепами гра вийшла більш драматична, бо програючи після першого тайму 2:0, у другому хлопці повернули шальки терезів на свою користь - 5:4! Форум став демонструвати зрілішу гру, гравці контролювали свої емоції, боролись до фінального свистка і здобули перемогу.

Такий вдалий старт скоротив відставання нашої команди від лідера - Браніка - до 6 очків.

Читайте www.ukraine.cz

1 comment:

Anonymous said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Celular, I hope you enjoy. The address is http://telefone-celular-brasil.blogspot.com. A hug.