19 February, 2008

Україні запропонували вільну трудову міграцію з ЄС


Пітер Мендельсон запропонував Україні вільне пересування не тільки товарів і послуг, як передбачалося раніше, але й капіталу, і трудових ресурсів, пише КоммерсантЪ-Украина в статті В зоні дадуть більше волі.

Незважаючи на протокольний характер переговорів, представник ЄС дав зрозуміти, що Європа готова піти на безпрецедентну економічну відкритість для України. "Перед нами довга, складна робота, але вона не затягнеться ні на один зайвий день",- заявив пан Мендельсон. На спільній прес-конференції Віктор Ющенко розповів, що сторони розглядають можливість створення в рамках ЗВТ режиму вільного переміщення не тільки товарів і послуг, але й капіталів і робочої сили.

Реалізація цих планів допоможе Україні прискорити темпи росту ВВП ще на 3-5%.

За повідомленням Держкомстату, ЄС є основним торговельним партнером України, займаючи 30,2% у структурі експорту товарів. У січні-листопаді 2007 року експорт українських товарів у Європу виріс на 17,3%, до $13,436 млрд, а імпорт в Україну - на 37,8%, до $20,5 млрд. Поставки в ЄС займають 32,9% експорту українських послуг.

18 лютого Ющенко заявив, що Україна має шанс підписати угоду про зону вільного торгівлі з ЄС через 10-11 місяців.

Як повідомлялося Пітер Мендельсон прибув у Київ на запрошення прем'єра Юлії Тимошенко.

Віце-президент Європейської комісії Франко Фраттіні заявив, що зона вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом може бути створена до кінця 2008 року.

Раніше Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу спрогнозував початок переговорів між Україною і ЄС про зону вільної торгівлі в лютому.

Угода про вільну торгівлю зменшить витрати на імпорт із ЄС для українських підприємств і споживачів, а також буде сприяти доступу України до єдиного ринку ЄС, що є найбільшим у світі. Ця угода буде частиною нової розширеної угоди між ЄС і Україною, переговори щодо якої вже ведуться. Також Угода про вільну торгівлю між ЄС і Україною є частиною більш широкої політики Євросоюзу, спрямованої на створення стабільного й процвітаючого європейського кола сусідів за допомогою поглиблення економічних зв'язків.

Неофіційні консультації про створення зони вільної торгівлі Україна і ЄС почали ще в 2006 році. Однак у Брюсселі вважали, що створення ЗВТ неможливо без вступу України у Світову організацію торгівлі. Тому переговори відновили тільки після того, як 5 лютого генеральна рада СОТ затвердила протокол про входження України в цю організацію.

Київ споконвічно наполягав на включенні в договір про ЗВТ пунктів про безперешкодне пересування капіталу й робочої сили. Однак у ЄС із цим не погоджувалися. Про це в 2007, ще при уряді Віктора Януковича, заявляв голова директорату Єврокомісії з питань зовнішніх відносин Хьюго Мінгареллі. Причини зміни позиції сторони невідомі. Експерти припускають, що це відповідь Євросоюзу на зміну уряду в Україні.

Серед експортних ринків Євросоюзу Україна зараз займає 25-ту сходинку. ЄС є першим торговельним партнером України, після якого йде Росія. В останні роки спостерігався стабільний ріст обсягів торгівлі між ЄС і Україною, які в 2006 році (у грошовому вимірі) становили 26 млрд. євро. Останні дані за 2007 рік свідчать про продовження цієї тенденції.

Український експорт у ЄС переважно складається з базової продукції, такий як метал, енергоресурси, машинне устаткування, сільськогосподарська продукція, а також хімікати. Більшу частину експорту в Україну становить машинне устаткування, хімікати.

За матеріалами КоммерсантЪ-Украина

No comments: