11 February, 2008

5 хвилин про Україну – огляд за 11 лютого

У понеділок о 19:25 на хвилях радіо Реґіна слухайте українське мовлення – огляд найважливіших подій останнього тижня в Україні та навколо неї. Вас вітає Алла Снігур.

На Тернопільщині розпочавcя збір підписів за присвоєння провіднику ОУН Степану Бандері звання героя України. До червня ініціатори акції планують зібрати не менше як 15 тисяч підписів, які передадуть в Секретаріат Президента України. «Ми хочемо, - сказав голова обласної організації Конґресу Українських Націоналістів Богдан Дригуш, - щоб звання героя надали Бандері напередодні його столітнього ювілею». На його думку, відповідний указ президента сприятиме визнанню всього бандерівського руху, який чинив опір большевизму.

Громадські організації занепокоєні проектом компанії «Енергоатом», яка збирається побудувати сховище відпрацьованого ядерного палива в Чорнобильській зоні. Замість спорудження централізованого сховища екологи пропонують, щоби кожна АЕС мала своє. Це зменшить ризик від перевезень радіоактивних матеріалів територією країни.

«Ми не можемо змиритися з тим, що «Енергоатом» хоче перетворити Чорнобильську зону на могильник радіоактивних відходів, яким є відпрацьоване ядерне паливо, - каже Дмитро Хмара з Національного екологічного центру України, – Кожна станція мусить відповідати за свої відходи, не перекладаючи відповідальности на державу».

Як повідомив речник російської компанії «Газпром», вона найближчим часом перекриє газ Україні, якщо питання українських боргів і далі залишатиметься неврегульованим. На переговорах у Москві, наголосив російський представник, Україна продемонструвала свою неготовність до діалогу. Голова компанії «Нафтогаз України» Олег Дубина назвав повищі заяви політично вмотивованими.

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович в телеінтерв’ю не виключив дострокові вибори як можливий варіант виходу з парламентської кризи. За його словами, коаліція, яка складається з 227 депутатів не здатна ефективно працювати. Як інший можливий вихід з кризи він припустив зміну формату коаліції, однак не сказав про які саме зміни йдеться. Це перше інтерв’ю лідера опозиційної Партії регіонів після того, як його прибічники заблокували діяльність Верховної Ради.


Політв’язні совєтських концентраційних таборів вимагають гідних компенсацій за примусові роботи. З адміністративними позовами до львівського суду звернулися колишні багатолітні в’язні Юрій Шухевич та Іван Губка. Вони вимагають, аби держава виплатила їм компенсації за кожен місяць роботи у розмірі мінімальної зарплати, шо на момент подачі позову становила 440 гривень. У разі, якщо позов не буде задоволено політв’язні відстоюватимуть свої інтереси у Європейському суді. На Львівщині нині замешкано понад 17 тисяч політв’язнів та репресованих.

Кримські татари пропонують розглянути на конференції Ради Європи з питань регіонального розвитку України проблеми репатріантів. Відповідне звернення до Страсбургу направили учасники акції протесту в Симферополі, які домагаються виділення кримським мусульманам земельної ділянки під будівництво Соборної мечеті. Арґументуючи необхідність розгляду кримськотатарського питання на конференції в Ялті, яка має відбутися в квітні, автори листа вказали на системну дискримінаційну політику з боку кримської регіональної влади. За їхніми словами, внаслідок цього «на півострові склалася дуже складна суспільно-громадська ситуація, яка може набути форми відкритого конфлікту».

Правозахисники скритикували ініціативу депутатів Верховної Ради від Компартії відновити в Україні смертну кару. Відповідний законопроект вже розглянув профільний комітет парламенту. Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський в інтерв’ю «Німецькій хвилі» нагадав, що Верховна Рада ще кілька років тому ратифікувала додатковий протокол до Міжнародного пакту про громадянські й політичні права та конвенції, які забороняють смертну кару за будь-яких обставин. Натомість повернення комуністів до теми відновлення смертної кари свідчить про те, що вони всіма методами намагаються блокувати інтеграцію України в ЄС, переконана представниця Харківської правозахисної групи Інна Сухорук. За її словами, опитування їхньої правозахисної організації свідчать, що загалом українці не підтримують відновлення смертної кари. Цю норму покарання схвалює лише незначна частина населення східної України.


24-го лютого, в неділю, відбудеться традиційна українська забава «Маланка». Початок забави о 20-й годині. Адреса: Прага, Французька, 4. Організатори попереджають, що кількість місць обмежена, і радять замовляти квитки на телефонах 777 21 22 40, 222 254 476.

Таким було українське мовлення сьогодні, 11 лютого.

Читайте Ukraine.CZ

No comments: