25 February, 2008

Алла Снігур: Огляд новин за 25 лютого

У київському Будинку Вчителя відбулася науково-практична конференція, присвячена пам’яті голови Українського Державного Правління, голови Проводу ОУН та президента Антибольшевицького Блоку Народів Ярослава Стецька. У ній взяли участь колишній споборник Ярослава Стецька народний депутат Роман Зварич, професор Київського університету Володимир Сергійчук, директор Центру досліджень визвольного руху Володимир В'ятрович, авторка книжки «Ідея і чин Ярослава Стецька» Олег Баган та інші.

Уперше в історії незалежної України науковців та дослідників було допущено до львівської в’язниці, знаної поколінням львів’ян як «в’язниця на Лонцького». Тут перебували керівні органи карально-репресивних структур польського, совєтського, німецького і знов таки совєтського окупаційних режимів, діяльність яких мала на меті ліквідацію політичних противників. У «в’язниці на Лонцького» чинилися вбивства провідних діячів українського визвольного руху і тисяч українських патріотів.
--

Двадцять першого лютого Україна, як і ввесь світ, відзначила Міжнародний день рідної мови, з якою в українців проблем не бракує. Якщо раніше, кажуть фахівці, доводилося поборювати помосковщення, то останньо дедалі загрозливішою стає ситуація з масовим засміченням мови англійськими запозиченнями. Такий стан справ непокоїть мовників. Відомий вчений Олександр Пономарів наголошує, що потрібна більша контролююча роль держави в царині мови. Водночас він твердить, що представники держави існування цієї проблеми, очевидно, не усвідомлюють, бо самі добре українською не володіють.
--

Міністерство охорони довкілля України в результаті проведеної державної експертизи дало неґативну оцінку можливості спорудження в Чорнобильській зоні централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Українські екологи заявляють, зокрема, про відсутність дієвих гарантій радіаційної безпеки, загрозу транспортування щороку територією України сотень тисяч тонн такого палива до єдиного центру в Чорнобильській зоні.
--

Ресурсів Держрезерву не вистачить для підтримки низьких цін на хліб та борошно до наступного врожаю. Так прокоментував міжнародний експерт Олександр Жолудь заяву голови Держрезерву Михайла Поживанова про можливість інтервенцій на ринку борошна і хліба. Продаж дешевого борошна збільшить черги тих, хто схоче його купити. А це відкриє нові шляхи до корупції, каже Олександр Жолудь. На його думку, в уряду майже не лишилося можливостей стримати подорожчання: «Зростання цін не є чисто спекулятивним, а пов‘язане з тим, що зросли світові ціни на більшість харчів». Невтішні прогнози збігаються із заявами учасників ринку нафтопродуктів, які очікують весняного подорожчання моторного палива на 5-7 відсотків.
--

У газовій суперечці з Росією Україні не варто розраховувати на допомогу Євросоюзу, сказала в інтерв’ю «Німецькій хвилі» французька екномістка Сузанна Ніс. За її словами, ЄС не має бажання підтримувати Україну. Такі настрої панували і на енергетичній конференції, організованій Французьким інститутом міжнародної політики. Сузанна Ніс вважає, що ситуація в Брюсселі змінилася. «Два роки тому Україну сприймали як жертву Росії, але сьогодні всі говорять, що неправильно поводиться саме Україна,» – зазначає Сюзанне Ніс. До того ж, на її думку, в ЄС вважають, що завдяки дешевим російським енергоносіям Україна має змогу виробляти недорогу продукцію і провадить демпінґову політику стосовно європейських виробників.
--

Празький Інститут міжнародних відносин та Посольство України запрошують на конференцію «П’ятнадцять років чесько-українських відносин і перспективи подальшого розвитку», яка відбудеться 7-го березня о 13-ій 30-ть в Міністерстві закордонних справ Чеської республіки на Лоретанському майдані, 5. Про своє бажання взяти участь у конференції повідомте організаторів до п’ятого березня, телефон - 251 108 260.
--

Творчий колектив „Родина“ та Об’єднання українців і прихильників України /хор св. Володимира/ за участю Київського Академічного вокально-хореографічного ансаблю „Україночка“ /худ. керівник: засл. артист України В.Юхименко/ запрошує Вас на музично-літературну програму:
„Любітеся, брати мої, Украйну любіте…“ присвячену 194 роковинам з дня народження Т. Г. Шевченка.

У програмі: виступ колективів, заслужених артистів України Віталія Юхименка, Наталії Шелепницької та інших. Концерт мав відбутися 8 березня, але колектив Україночка ще не отримав віз, тому святковий вечір перенесено - на коли, про це організатори повідомлять додатково.

No comments: