31 January, 2008

Голова українського МЗС вважає, що дружбі з Росією НАТО не перешкода

Прагнення України просунутися на шляху євроатлантичної інтеграції не заперечує тісного співробітництва України з Російською Федерацією.

Про це заявив Міністр закордонних справ Володимир Огризко в ході зборів Європейської бізнес-асоціації, що пройшло в четвер у Києві.

Огризко визнає, що для України питання євроатлантичної інтеграції є стратегічним.

"Безумовно, цього року ми спробуємо в наших відносинах з НАТО бути максимально прагматичними і зорієнтованими на конкретний результат", - сказав він, пояснюючи факт підписання листа до Генсека НАТО з проханням розглянути питання про приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО.

"У мене була зустріч з Генсекретарем НАТО з цього приводу, і зараз триває процес відповідного обговорення цього прохання в штаб-квартирі ООН", - підкреслив Міністр.

Разом з тим, Огризко упевнений, що євроатлантична робота України не може відобразитися негативно на темі україно-російських відносин, оскільки "всі прекрасно розуміють, що Росія для України є стратегічним партнером".

Дружні партнерські відносини з Росією він назвав передумовою успішності європейського, євроатлантичного курсу України.

У цьому контексті Огризко підкреслив, що Україна сподівається налагодити дуже серйозні двосторонні контакти з Росією.

Огризко також розповів, що в лютому збирається здійснити візит у Москву. Він відзначив, що Україна і Росія знаходяться в дуже тісному і серйозному політичному діалозі. Українська держава хоче мати з Росією рівні партнерські відносини, що, безумовно, повинні базуватися на взаємоповазі до права вибору кожної зі сторін.

"Я вірю в те, що наші відносини з Російською Федерацією будуть розвиватися позитивно, і хотів би, щоб ми знайшли таку ж відповідь з боку наших російських партнерів", - зокрема заявив глава МЗС України.

pravda.com.ua | Ліга

No comments: