07 December, 2007

У НАТО чекають від Тимошенко нових напрямків

Українська сторона заявляє, що нова демократична коаліція прискорить інтеграційний процес на шляху Києва до НАТО. В альянсі ж очікують формування новим урядом нових напрямків зовнішньої політики.

Про це на прес-конференції по закінченні засідання комісії Україна-НАТО, що відбулася у рамках формальної зустрічі міністрів закордонних справ НАТО, повідомили голова української делегації, т.в.о. міністра закордонних справ України Володимир Хандогій та генсекретар альянсу Яап де Хооп Схеффер.

Хандогій нагадав, що відповідно до угоди про створення демократичної коаліції, метою України є євроатлантична інтеграція, приєднання до плану щодо членства і безпосереднє членство в НАТО, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Саме тому ми достатьньо упевнені в тому, що нова коаліція і новий уряд після його формування будуть виконувати положення коаліційної угоди", - пояснив Хандогій українську позицію.

У свою чергу генсек альянсу підкреслив, що в НАТО очікують формування нового уряду.

"Я говорю про необхідність призначення нового міністра і його приїзду сюди, тому що ми маємо намір продовжити обговорення цих питань для того, щоб одержати інформацію про зміст зовнішньої політики, оскільки нова коаліція формуватиме нові напрямки зовнішньої політики", - сказав він.

"Ми будемо продовжувати дискусію щодо українських євроатлантичних прагнень без зволікання, але і без прискорення. Ми завжди заявляли серед країн-спільниць, і Україна про це добре знає, це процес, що ґрунтується на досягненнях", - сказав Хооп Схеффер.

Він знову підтвердив позицію альянсу щодо подальшої підтримки проведення реформ в Україні. "Це справа самої України, її уряду і народу, вирішувати чого саме вони хочуть", - додав генсек.

Говорячи про компанію, спрямовану на інформування українського населення про діяльності НАТО, Хандогій відзначив, що в Україні "достатньо політичної волі для її проведення". "У цьому не може бути сумніву", - підкреслив він.

У цьому зв'язку Хандогій нагадав, що на рівні уряду вже розроблена концепція, на підставі якої завершена розробка державної програми.

"Що стосується ресурсного забезпечення, ми завжди відчуваємо його нестачу, але ми сподіваємося, що ця програма буде більш ефективною й успішною", - сказав він.

Представник альянсу також висловив упевненість, що українська сторона вже найближчим часом схвалить річний цільовий план Україна-НАТО на 2008 рік.

pravda.com.ua

No comments: