20 November, 2007

УНП вимагає притягнути Медведчука до відповідальності

Українська народна партія наполягає на притягненні до відповідальності за порушення присяги під час судового процесу в 1980 році адвоката поета Василя Стуса - Віктора Медведчука.

Про це заявив член УНП, колишній дисидент Степан Хмара в 17-і роковини перепоховання поета, повідомила прес-служба партії.

Зокрема, Хмара закликає "підняти" архіви справи Київського обласного суду від 29 жовтня 1980 року і наполягає "офіційно визнати його брехливість, незаконність і факт повного порушення Гельсінської угоди , і притягнення до відповідальності тодішніх суддів і адвокатів за порушення присяги".

Хмара додає, що "на суді захисником письменника був відомий "сірий кардинал" Леоніда Кучми Віктор Медведчук. Втім, наскільки це допомогло письменникові, можна побачити з вироку".

При цьому він нагадав, що Василя Стуса було засуджено 29 жовтня 1980 року Київським обласним судом на 10 років таборів особливо суворого режиму і 5 років заслання. "Фактично він був визнаний особливо небезпечним рецидивістом тільки за переконання в необхідності української культурної автономії", - зазначає Хмара.

Політик наголосив, що реально захищав Василя Стуса у той час академік Андрій Сахаров, який 19 жовтня 1980 р. звернувся з листом на захист поета до учасників Мадридської наради з перевірки виконання Гельсінської угоди.

У зв'язку з цим Хмара заявляє: "Разом з увічненням пам'яті Василя Стуса слід увічнити і ім'я його адвоката Віктора Медведчука, притягнувши його до відповідальності за порушення присяги".

Також Хмара пропонує увічнити пам'ять Стуса, назвавши його ім'ям одну з вулиць Донецька.

korespondent.net

No comments: