19 July, 2007

Trest poslal Fórum Ukrajinců o soutěž níž

Fórum Ukrajinců vloni postoupilo do I.A třídy a navíc si zahrálo i finále poháru. Ve vyšší soutěži se však mužstvo ohřálo jen rok. K sestupu je však neodsoudily špatné výsledky, vždyť tým v soutěži nasbíral 33 bodů, ale skutečnost, že klub sáhl k nefér prostředkům. Dvakrát mu byl na jaře prokázán neoprávněný start hráče a pražské disciplinárce došla trpělivost. Celkový trest postihl mužstvo odečtem 15ti bodů a Fórum rázem kleslo ke dnu tabulky.

Takto vysoký trest asi v Praze pamatuje málokdo, proto jsme se s otázkou na objasnění celého případu obrátili na muže nejpovolanějšího, JUDr. Tomáše Capouška, předsedu DK PFS.

Odečet dvanácti bodů poslal tým Fóra Ukrajinců o soutěž níž. Takto vysoký trest je dost neobvyklý. Můžete nám podrobněji přiblížit obsah tohoto případu a hlavní důvody tohoto trestu?

Disciplinární řízení bylo zahájeno na podnět STK PFS, která v utkání Forum Ukrajinců vs. Hostivař, na podkladě zápisu k utkání, zjistila a následně prokázala (přiznáno Forem Ukrajinců) neoprávněný start hráče za tento klub. Na základě tohoto podnětu DK PFS následně zahájila disciplinární řízení. DK PFS na svém zasedání vyslechla zástupce oddílu Forum Ukrajinců, neoprávněný start hráče byl nesporně prokázán (přiznáno). DK v rámci úvahy o výši trestu vycházela z toho, že se jednalo o opakované totožné provinění tohoto klubu v rámci jara 2007 (po prvním provinění došlo k odečtu 3 bodů), tedy o přitěžující okolnost ve smyslu DŘ ČMFS. Vzhledem k tomu, že při úvaze o výši trestu musí DK PFS mít na zřeteli nejen hledisko represe, ale i prevence, bylo rozhodnuto o uložení sankce odečtu 12-ti bodů, tedy v míře nad polovinu možné sazby (maximum odečtu je 20 bodů).

Lze toto vaše rozhodnutí považovat za precedens i do budoucna?

DK PFS, která je počínaje jarem 2007 v novém složení, bude „stejným metrem” hodnotit obdobná provinění i do budoucna, zejména v případě opakovaného prokázání neoprávněného startu, protože takovéto jednání jednoznačně považuje za neprospívající duchu fair-play v soutěžích řízených PFS.

29.6.2007 - Lubor Mírek efotbal.cz

7 comments:

Anonymous said...

самі чехи здивувалися такому штрафу...

Vasyl said...

Mohly b dlya objektyvnosti i u Foruma komentar vzyaty. Diznalys by, napryklad, sho reestracija inozemnogo gravcya koshtuje 3500Kc (proty 150Kc dlya chexiv) i tryvaye do 3 misyaciv.

Anonymous said...

дивує позиція і керівництва клубу, що не подали апеляцію...

Vasyl said...

kerivnycvto klubu provelo konsultaciju z advokatom, scho maye dosvid u takix spravax. I dijalo u vidpovidnosti do yogo faxovix rekomendacij.

Anonymous said...

апеляція мала би бути завжди - автоматично, вона хліба не просить. відхилили б, так відхилили б... "фаховий" адвокат щось дуже песиместичний... може він повісився після поради?

Vasyl said...

Apelyacija koshtuye 3000Kc i nemae zmistu, koly klub vyznav svoyu provynu. Avtomatychno vykydaty 3000 ne zaxotilos.

Anonymous said...

навіть так... про 3 тисячі не знав, вибачаюсь... що ж, шкода... хоча апеляція давала надію...