27 July, 2007

Українці зможуть ходити в Угорщину без віз

Україна й Угорщина найближчим часом підпишуть угоду про пільговий режим перетину кордону жителями прикордонних районів двох країн.

Про це заявив президент Віктор Ющенко на спільній із прем'єр-міністром Угорщини Ференцем Дюрчанем прес-конференції в п'ятницю в Мукачевому, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Угода практично готова", - сказав Ющенко. "Я думаю, що в найближчі тижні, можливо, місяці, ми її підпишемо", - зазначив він.

За словами Ющенка, угода передбачає введення безвізового перетину україно-угорського кордону протягом п'яти років для жителів прикордонних територій двох країн. Вартість цієї процедури одноразово складе 20 євро.

"Це перший прецедент із європейською державою щодо організації малого прикордонного руху", - відзначив президент.

Він також повідомив, що Україна має намір запропонувати ввести подібний режим у прикордонних районах з Польщею і Словаччиною.

Дюрчань нагадав, що Угорщина наприкінці цього року стане членом Шенгенської угоди. "Але ми не хочемо нової "залізної завіси", ми не хочемо закритися від України, і не хочемо, щоб Європа закрилася від України", - зазначив він.

Крім того президент Ющенко заявив, що Україна й Угорщина разом йдуть до об'єднаної Європи.

Про це він сказав у вступному слові, відкриваючи разом з Дюрчанем виставку відомого художника Міхая Мункачі (уроджений Ліб).

Ющенко наголосив, що Україна надзвичайно цінує рівень дипломатичних відносин між двома країнами, що склався на сьогоднішній день, і ті колосальні зусилля, що роблять обидві сторони для того, щоб розвивати стратегічні відносини.

Зі свого боку Дюрчань відзначив, що він вдячний Україні за те, що "вона цінує спільну історію" двох країн.

Мункачі - представник реалістичного живопису Угорщини. Народився 20 лютого 1844 року в місті Мукачеве в родині колоніста з Баварії. Учився у Віденській і Мюнхенській академіях мистецтв.

Угорський уряд нагороджував художника орденом Залізної корони 3-го ступеня.

Для одержання почесного звання дворянина і дворянського прізвища Міхай звернувся до Мукачівської мерії з проханням дозволити йому змінити прізвище Ліб на Мункачі, що означає "мукачівський".

4 листопада 1880 року це прохання було задоволено і Мункачі одержав звання почесного громадянина міста Мукачеве. Помер Мункачі 1 травня 1900 року в Німеччині, похований у Будапешті.

27.07.2007 18:02___ www.ПРАВДА.com.ua

No comments: