20 July, 2007

Кількість постраждалих зростає

В Ожидові вже піднято 3 цистерни з фосфором. Кількість постраждалих зростає.

На ранок 20 липня до медичних закладів Львова та області звернулося 152 особи, серед них 27 дітей. Водночас уже піднято 3 цистерни з фосфором, підняття решти ускладнюється ушкодженням цистерн.

Як повідомили у прес-центрі МНС України, на ранок 20 липня до медичних закладів Львова та області зі скаргами на стан здоров'я в результаті фосфорної катастрофи на Львівщині звернулося 152 особи, серед них 27 дітей (для медичного обстеження) та 24 працівники МНС.

Також, на 7 годину ранку на місці аварії в с. Ожидів (Буський район, Львівська обл.) піднято та завантажено на залізничні платформи 3 цистерни з фосфором. Наразі тривають підготовчі роботи з підняття решти цистерн, проблем додає те, що на 9 з них є пробоїни та тріщини, тож перш, як підіймати, слід усунути ушкодження.

Фосфор, що залишився у пошкоджених цистернах та на ґрунті, продовжують зрошувати водою, проводиться ізоляція від повітря пожежною піною. Також вже вдалося відновити пошкоджену ділянку залізничної колії довжиною 175 м.

Також було прийнято остаточне рішення з представниками підприємства-виробника жовтого фосфору КАЗФОСФАТу (Республіка Казахстан) відправити цистерни з фосфором до Казахстану та завантажити забруднений ґрунт у контейнери, після чого відправити його для утилізації.

До ліквідації наслідків надзвичайної ситуації залучено 746 чоловік особового складу та 101 одиниця техніки, в тому числі: від МНС - 193 чол. особового складу та 42 од. техніки, 250 чол. та 14 од. техніки Укрзалізниці, 200 працівників МВС та 12 од. техніки, 73 чол. особового складу та 24 одиниці техніки Міноборони, 4 бригади швидкої медичної допомоги.

Впродовж останніх двох днів від фосфорних випарів в Ожидові Буського району Львівщини отруїлися троє телевізійних журналістів - власних кореспондентів телеканалів Інтер, ІСТV та Нового каналу. Зокрема, кореспондент Інтеру Софія Гордієнко відчула слабкість і нудоту, Світлана Хрущак із ICTV – сильний біль у нирках та печінці, але найскладніша ситуація з журналістом Нового каналу Іваном Кривим: окрім печінкового та ниркового болю, у нього діагностували обпалення верхніх дихальних шляхів.

Нагадаємо, 16 липня о 16 год. 55 хв. на 12 км перегону Ожидів-Красне Львівської залізниці при проходженні вантажного поїзда з швидкістю 55 км/год відбулося сходження з рейок 15 вагонів, які були завантажені жовтим фосфором. До зони ураження потрапили 14 населених пунктів, в яких мешкає 11 тисяч людей.

Мінприроди запевняє, що за результатами перевірки перевищення у повітрі, воді та ґрунті сполук фосфору не виявлено.

Водночас президент України Віктор Ющенко закликав уряд бути чесними в інформуванні громадськості щодо аварії на Львівщині. «Практика радянської влади, коли принципом вирішення проблеми були заспокійливі чиновницькі звіти, замість професійних дій, та замовчування – замість чесного інформування, не може бути нормою життя в Україні», –сказав Віктор Ющенко.

За матеріалами ZAXID.NET

No comments: