25 March, 2009

Візи не заважають їздити українцям до Чехії – президент Клаус

Офіційна церемонія зустрічі Віктора Ющенка з дружиною у Празькому Граді, 24 березня 2009 р.

24.03.2009

Прага – Віктор Ющенко у вівторок вперше приїхав до Чеської Республіки з державним дводенним візитом як Президент України. Візит припав на бурхливий момент для чеської політики – парламент висловив недовіру уряду Мірека Топаланека, і тепер він має подати у відставку. Чехія, яка нині головує у Євросоюзі, обіцяє й далі підтримувати євроінтеграційні прагнення України. Але з конкретними побажаннями українських лідерів не все так просто.

Напередодні візиту Віктора Ющенка до Праги на Банковій називали важливим завданням Президента домогтися, щоб Чехія підтримала лібералізацію візового режиму з Україною. І в найближчій перспективі скасувала оплату за візи. Але президент Чехії Вацлав Клаус дав зрозуміти, що Чехія буде діяти спільно з іншими державами Євросоюзу.

«Чехія є невід’ємною частиною Європейського Союзу і не може мати окремої візової політики. Ми дуже цінуємо велику кількість українців, які живуть і працюють у нашій країні. І я вірю, що візова політика не є гальмом у цьому питанні», – заявив Вацлав Клаус на спільній прес-конференції з українським лідером.

Водночас президент Чеської Республіки наголосив, що він усіляко підтримує прагнення України до європейської інтеграції.

На початку травня у Празі має відбутися саміт Євросоюзу, де мають офіційно започаткувати програму «Східного партнерства», в якій візьме участь Україна та ще п’ятеро сусідів ЄС.

Віктор Ющенко вважає, що ця ініціатива «не є зайвою», але водночас каже, що для України «Східне партнерство» не може бути альтернативою повноправній участі в Євросоюзі.

«Ми не хочемо, щоб діалог інтегрування України був замінений іншою формулою, яка не ставить за мету українське членство в майбутньому Європейському Союзі», – заявив Президент України.

Чеських журналістів, у першу чергу, цікавило, що Україна робить для того, щоб газова криза, яка розгорілася між Києвом і Москвою на початку року, не повторилася знову. Віктор Ющенко розповів про підсумки конференції з модернізації української газотранспортної системи, яка відбулася у Брюсселі 23 березня. Але не згадував про останні різкі заяви Росії, яка назвала спільний газовий план України-ЄС «непрофесійним».

Торгівля між Чехією і Україною йде жваво

Чеська Республіка - Президенти Віктор Ющенко і Вацлав Клаус із дружинами під час зустрічі у Празькому Граді, 24 березня 2009 р.

Із чого лідери України і Чехії радіють спільно, так це з того, що двостороння торгівля йде добре. За останні 10 років чеський експорт до України збільшився удесятеро, повідомив Вацлав Клаус. Віктор Ющенко, зі свого боку, похвалився, що минулого року й українці наторгували з чехами на 59 % більше ніж рік перед тим.

Оглядач провідної чеської економічної газети «Господарські новини» Онджей Соукуп у розмові з Радіо Свобода підтвердив, що торгівля між державами справді йде жваво, незважаючи на світову економічну кризу. Але і тут є невикористаний потенціал.

«У Торговельній палаті Чехії я чув нарікання на непрозорі вимоги до підприємців в Україні. Це стосується і загальнодержавного, і регіонального рівня. Особливо менші чеські фірми часто не знають, із ким в Україні треба вирішувати питання. Також, коли виникають господарські суперечки, то їх важко або навіть неможливо вирішити у судах. Тому чеські підприємці хотіли б бачити стабільніший і прозоріший підприємницький клімат в Україні», – зазначає Онджей Соукуп.

Україна перевозитиме чеських вояків за внутрішніми цінами

Спільної зустрічі Президента України з чеським прем’єром так і не відбулося. Чеський прем’єр чекав, чи парламент підтримає його уряд, чи ні. Тому Мірек Тополанек скасував переговори з Віктором Ющенком.

Щоправда, це ж голосування не завадило віце-прем’єру чеського уряду і водночас міністру оборони Чехії Власті Паркановій підписати угоду з Україною про стратегічні авіаперевезення. Від України в присутності обох президентів підпис під документом поставив міністр оборони Юрій Єхануров.

За цією угодою, Україна дасть змогу чеській армії за гроші використовувати свої літаки. Як повідомили Радіо Свобода у прес-службі чеського оборонного відомства, сума оплати не може бути вищою, ніж порівняльна вартість таких перевезень для українського війська.

Такий проект чехам запропонувала сама Україна у квітні 2008 року.

Візит Ющенка не може стати проривом – колишній чеський посол

Колишній посол Чехії в Києві Павел Маша у розмові з Радіо Свобода зауважив, що Україна останнім часом мало цікавить чеську політичну еліту. Інтерес до неї виникає хіба що під час криз, таких як газова. На думку Маші, про це свідчить і той факт, що прем’єр Чехії Тополанек дуже обережно ставився до українсько-російсько газового конфлікту і постійно наголошував, що Чехія не може виступати на боці однієї зі сторін.

«Від нинішнього візиту Президента України до Чехії не можна очікувати вагомого поступу. Якщо Ющенко думає, що зможе домогтися особливого місця для України у «Східному партнерстві» ЄС, то це завищені амбіції. Прага цього не буде підтримувати», – вважає колишній чеський посол у Києві.

За оцінкою Павла Маші, у політичних колах Чехії панує скепсис і розчарування тим, що Україна не може розв’язати свої внутрішні проблеми. Винятком хіба що є міністерство закордонних справ на чолі з Карлом Шварценберґом, яке тепліше ставиться до офіційного Києва, вважає чеський оглядач.

(Прага – Київ) | radiosvoboda.org

No comments: