14 October, 2008

Пленер 2008

З першого до десятого жовтня в селі Тисово, Чеська Республіка, відбувся пленер молодих художників "Венков", в якому взяли участь студенти старших курсів Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури: Богдан Поліщук, сестри Юлія і Ольга Зауличні і Олена Рачковська.

По суті пленер (від фр. en plein air — «на відкритому повітрі») — живописна техніка зображення об'єктів при природному світлі і в природних умовах. Пленер з'явився на початку XIX ст в Англії завдяки Джону Констеблю і Річарду Парксу Бонінгтону. Пленерізм стає основою естетики художників, для яких світло і повітря набувають самостійного значення і чисто живописний інтерес. Сам предмет свідомо не промальовувався, майже не виражається в конкретних силуетах або зовсім зникає. Ця техніка користувалася великою популярністю у французьких імпресіоністів і саме тоді пленер як термін отримує широке вживання.

Той факт, що всі художники потрапили в природнє і культурне середовище у котрому раніше ніколи не були, в іншу країну з її традиціями котрі десь тісно переплітаються з українськими, але в багатьох випадках абсолютно відрізняються від них і стало особливістю пленеру «Венков».

Своєрідним «сталкером» студентів виступив художник Тарас Пліщ котрий протягом багатьох років живе і працює в Празі.

Кожний з учасників пленеру працював над роботами по своєму, на полотно лягали мазки різнокольорових барв осені а також елементи інтер‘єру і екстер‘єру з історичної будови-гражди пані Катерини Профусової (Katerina Proufusova), де власне і мешкали учасники пленеру.

Крім плідної праці, а під час пленеру було написано більше двадцяти полотен, студентам вистачало часу і енергії побувати на концертах, виставах, відвідати цілу низку музеїв і картинних галерей, зробити ескурсію в історичне місто Літомишль.

- У мене залишилося дуже приємне враження від відвідин дому пані Катерини, це як повернення в дитинство, в казку. Не можу не згадати свою бабусю в котрої я проводила літні канікули. Думала що туди, в казкове дитинство вже не повернуся ніколи, тільки у сні, бабуся померла, а в її хаті тета зробила євроремонт, - сказала вражена Оля Заулична, котра до речі працює над дипломною роботою котра так і називається - "Згадка з дитинства".

Власне, ця подія не має такого широкого розголосу як концерт зірки естради, чи виставка геніального майстра - для загалу це рядова річ, багатьом незрозуміле слово - пленер нічого не говорить. Але така акція допомагає молодим людям в творчому розвитку, підказує куди треба робити наступний крок аби стати на невидиму стежку до успіху. Саме цю ціль бачили організатори пленеру - допомогти молодим талановитим людям правильно обрати свій шлях, побачити інший світ, іншу країну. Не як туристи, і не у ностальгічному емігранському

Середовищі, а з безпосередними носіями культурного середовища.

Спільними зусиллями українських державних і громадських організацій започатковано добру справу котра зацікавила багатьох: ідея проведення, кураторство пленеру належить Мирославу Зузуку, власнику одноіменної галереї ZUZUK й активісту громадської організації Форум Українців Чехії, фінансова підтримка Посольства України в Чеській республіці.

Завершилася акція вернісажем у галереї ZUZUK, з роботами художників можна ознайомитись на протязі усього жовтня.

Жовтень, 2008 рік. Прага

No comments: