26 May, 2011

Європа: в Україні стало гірше з правами людини

Євросоюз відзначає погіршення ситуації в України за 2010 рік у сфері дотримання прав людини, основних свобод і верховенства права.

Про це йдеться у звіті про хід реалізації європейської політики сусідства у 2010 році в Україну, переданому агентству "Інтерфакс-Україна" у представництві Євросоюзу.

«ЄС висловлював занепокоєння з приводу зниження рівня поваги до основних свобод і демократичних принципів в Україні», – зазначається у звіті.

Крім того, в документі йдеться про те, що протягом звітного періоду в Україні зросла кількість випадків насильства над журналістами та їх залякування, при цьому не було досягнуто значних успіхів у розслідуванні таких випадків.

«У Києві та регіонах дедалі частіше проводяться перевірки приміщень ЗМІ. Не було завершено розслідування з приводу зникнення у серпні харківського журналіста Василя Климентьєва», – йдеться у звіті.

25 May, 2011

ВО «Свобода» - це опудало на кшталт Жириновського

Коли з подачі влади Україна сперечається про УПА та червоні прапори, в епіцентрі уваги опиняється «Свобода». Що криється за стрімким злетом цієї політичної сили? Розмова з німецьким політологом Андреасом Умландом.

«Хто справжні герої – бійці УПА чи Червоної армії»? Нова хвиля ідеологічного протистояння ознаменувалася сутичками 9 травня у Львові і, судячи із заяв політиків у Києві, поки не вщухатиме. Президент Янукович підписав закон про Червоний прапор, Рада своєю постановою призначила на 22 червня День пам’яті про полеглих у радянській війні з нацистською Німеччиною. Цю ситуацію ми попросили прокоментувати німецького політолога Андреаса Умланда, який викладає в університеті Києво-Могилянська академія.

Deutsche Welle: Пане Умланд, чому в Україні раптом відновилося це ідеологічне протистояння?

Андреас Умланд: Дедалі популярнішим у Києві стає припущення, що йдеться про політичну технологію. Це конфлікт, який штучно роздмухується, аби відволікти увагу українців, а також спостерігачів за кордоном від інших проблем. Відволікати увагу від колосальних економічних і соціальних проблем, від зростання цін та інфляції, а також від проблем з демократією – це в інтересах уряду та Партії регіонів. Тобто, в Україні хочуть заповнити ефір такою полемікою, аби журналісти займалися саме цими дискусіями.

21 May, 2011

Грузія почала очищення органів влади від "агентів російського впливу"

Парламент Грузії в першому читанні прийняв закон про люстрацію колишніх співробітників радянських спецслужб, КДБ і функціонерів комуністичної партії.

Грузія починає вичищати органи влади і ключові структури країни від можливих агентів російського впливу, цитує слова депутата від меншості Гії Тортладзе Ехо Москви.

Радянські функціонери, які обіймали посади в апараті комуністичної партії, комсомольці і колишні співробітники КДБ більше не зможуть займати високі посади в державі: вони не будуть працювати в уряді, керувати Громадським телебаченням, надягати суддівську мантію. Крім того, військова кар'єра таких громадян країни обмежена званням підполковника.