16 January, 2010

Ющенко ініціює створення трибуналу над злочинами комунізму

Президент України Віктор Ющенко ініціює підписання міжнародної угоди про створення трибуналу над злочинами комунізму.

Як повідомляє прес-служба Президента України, Ющенко з цією метою звертається до лідерів інших держав Східної Європи, які постраждали від комуністичних режимів, - Росії, Польщі, Грузії, країн Балтії та інших - з пропозицією про підписання Міжнародного Угоди про створення такого трибуналу, в якому будуть визначені принципи його утворення та діяльності, затверджений його Статут.

Ющенко відзначив, що апеляційний суд Києва, який 13 січня розглянув і прийняв рішення у кримінальній справі, яка розслідувалася Службою безпеки України, щодо знищення голодом в 1932-33 роках на території УРСР мільйонів українських селян, визнав сам факт геноциду, розкрив механізми, які були використані для масового вбивства селян.

"Прийняття цього рішення є свідченням того, що Україна йде шляхом цивілізованих країн, які ставлять поза законом будь-який злочин проти людства і людини. Це ознака того, що в Україні затверджуються загальнолюдські цінності. Такі злочини, відповідно до міжнародного законодавства, не мають терміну давності ", - зазначив Ющенко.

Він переконаний, що історичний прецедент засудження Нюрнберзьким трибуналом ідеології та практики нацистської Німеччини має стати основою для винесення вироку сталінського тоталітарного режиму. "Ідеологія і практика сталінізму повинні бути засуджені так само, як були засуджені ідеологія і практика нацизму", - заявив Президент.

Ющенко переконаний, що рішення українського суду переводить будь-які дискусії навколо Голодомору з політичної в юридично-правову площину. "Відтепер єдиним аргументима у цієї дискусії можуть бути лише факти, а не політичні чи історичні стереотипи і міфи", - відзначив він.

"Це судове рішення є додатковим аргументом для українського парламенту щодо введення кримінальної відповідальності за заперечення злочинів проти людства. Адже виправдання таких злочинів є формою співучасті у них", - додав Ющенко.

Також глава держави висловив переконання, що це рішення українського суду стане прецедентом для зміни підходів до визначення геноциду народів в міжнародному праві.

Як повідомлялося, Служба безпеки України офіційно заявила про свою готовність допомогти Російської Федерації в розслідуванні злочинних дій комуністичного режиму проти українців на її території під час штучного голоду 1932 - 33 років.

korespondent.net

1 comment:

Dr.QS said...

а комсомольця Тягнибока теж судитимуть?

Dr.QS