20 May, 2008

Банки скупили у буковинців у два рази більше валюти, ніж продали

Перевищення пропозиції готівкової валюти над попитом на неї у січні-квітні 2008 року в банківському секторі Буковини становило 73,1 млн дол США, що у 1,8 рази більше, ніж за відповідний період торік. Про це 20 травня ЗІКу повідомили у прес-службі управління Національного банку України в Чернівецькій області.

За 4 місяці цього року банки скупили у буковинців 139,8 млн дол., а продали населенню лише 66,7 млн дол.

Така тенденція пов’язана з тим, що заробітчани-буковинці все більше перераховують кошти із-за кордону. Так, за січень-квітень 2008 року банківськими та фінансовими установами області виплачено фізичним особам за переказами, що надійшли із-за кордону, у тому числі за міжнародними платіжними системами (Western Union, Money Gram, Anelik та ін.), 42,3 млн дол та 10,8 млн євро, тоді як за січень-квітень 2007 року - 36,1 млн дол. та 6,8 млн євро.

ZIK

19 May, 2008

Випуск радіо-новин від Алли Снігур: 5 хвилин про Україну – огляд за 19 травня 2008

У понеділок о 19:25 на хвилях радіо Реґіна слухайте українське мовлення – огляд найважливіших подій останнього тижня в Україні та навколо неї. Доброго вечора. Вас вітає Алла Снігур.

Президент Віктор Ющенко призначив своїм позаштатним радником Євгена Марчука. Марчук народився 28 січня 1941 року в селі Долинівка в Кіровоградській області. З листопада 1991 по липень 1994 року очолював Службу безпеки України, з червня 2003 року до вересня 2004 року був міністром оборони. З грудня 2008 року Євген Марчук очолює Партію Свободи. Ще одним своїм указом президент призначив Ігоря Ринькова заступником голови Державної прикордонної служби України – директором Департаменту оперативної діяльності.

Окружний адміністративний суд Києва відмовився призупинити дію розпорядження Кабінету міністрів про призначення Андрія Портнова на посаду першого заступника глави Фонду держмайна. Про це повідомив представник уряду в суді Володимир Пилипенко. За його словами, таку постанову суд виніс у понеділок, розглянувши клопотання керівництва Фонду держмайна на чолі з Валентиною Семенюк-Самсоненко. У своєму позові вони просили призупинити дію даної постанови до розгляду їхнього позову про визнання недійсним даного розпорядження по суті. "Тим самим, даною постановою суд визнав Андрія Портнова легітимним керівником Фонду держмайна", - вважає Пилипенко.

20 травня у Києві пройде мітинг на захист будівлі на вулиці Антоновича (кол. Горького) 12-б, що її займає Правозахисна організація «Інститут Республіка». Як повідомив член правління Інституту «Республіка» Володимир Чемерис, на будівлю претендує Василь Грицак, «лауреат антипремії «Будяк року», яку йому вручили українські правозахисні організації за систематичні порушення права на приватність». За словами Чемериса, Київська міська рада передала це приміщення Грицакові, «порушивши українське законодавство, знехтувавши закріплене в українських законах переважне право «Республіки» як діючого орендаря на оренду цього приміщення». Господарський суд міста Києва має винести рішення по справі щодо скасування згаданих рішень Київради. Але, йдеться у листі Чемериса, 20 травня, ще до того, як рішення суду зможе набрати чинності, Грицак має намір захопити приміщення.

Член Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Тарас Корніюк за 3 години 15 секунд без відпочинку виконав 1303 вправи «Підйом переворотом» на перекладині. Це досягнення стало рекордом та увійде до Книги рекордів Гіннеса. Виступаючи перед пресою, Тарас Корніюк сказав, що присвячує свій успіх Україні і зазначив: «Моє досягнення може стати хорошим прикладом для українських юнаків та дівчат, спонуканням до здорового способу життя, до патріотизму».

Виставка стародавніх скульптур та ікон з колекції президента Віктора Ющенка триває у московському музеї імені Пушкіна. Скульптури, які представлені на виставці, призначалися переважно для церковного інтер'єру й створювалися в обмеженій кількості. «Поширеними були розп'яття з невеликими фігурами. У народних майстрів ці образи майже втрачали свою святість, часто здобуваючи вигляд реально існуючих селян. Майже всі народні скульптури - анонімні, тільки в окремих випадках збереглися свідоцтва про майстрів та їх імена», - відзначає у повідомленні аґенція «Інтерфакс-Україна». Виставка триватиме до кінця травня.

У суботу футбольний клуб Форум українців ЧР зайве втратив такі важливі два очки за кілька турів до закінчення сезону. Цього разу українці спіткнулись на середнячку групи – команді Радотіна, зігравши з ними всуху нічию 0:0. Натомість лідери – Бранік та Пршедні Копаніна не схибили і тепер відрив становить 8 очків. За 4 тури до закінчення шанси на перше місце в групі для Форуму стають тільки теоретичними. Таблицю результатів і розклад матчів можна знайти на форумі tereveni.cz у розділі Спорт.

Читайте також Інтернет сторінку Форуму українців ЧР www.ukraine.cz

14 May, 2008

Підтримка мистецьких проектів у Чехії: огляд і спроба адаптації

Коротка довідка: Чеська Республіка[1], позбулася комуністичного режиму в 1989 році, в середині дев‘яностих приєдналася до НАТО, стала країною-кандидатом до Європейського Союзу, у 2004 році приєдналася до ЄС. Наприкінці 2007 року увійшла до Шенгенського простору. У країні діють локальні програми підтримки, сітки міжнародних фундацій а також значні дотаційні програми[2] Європейського Союзу.


Система

Держава, громадськість, бізнес, меценати. Напевне, це і є головні складові підтримки, складові “системи”.

Держава.

Кожне міністерство має програми фінансування проектів[3], що подаються від громадськості чи приватних осіб. Не в останню чергу у цих програмах є розвиток культури, чи то презентація культури.

Наприклад, Міністерство закордонних справ ЧР спільно з Магістратом Праги (мерією міста) уже декілька років поспіль фінансують логістику (перевезення реквізитів, квитки) незалежного театрального колективу “Farma v Jeskyni”[4]. Чому, запитаєте, саме Фарму. Відповідь проста, колектив з виставою “Раб. Пісня Емігранта” посів у 2006 році перші місця в усіх номінаціях на Едінбургському театральному фестивалі. Що ж, нині вони є репрезентантами сучасної чеської театральної сцени у світі.

Міністерство праці і соціальних справ виступає з підтримкою мультикультурних проектів, що допомагають інтегруватися іноземцям до чеського суспільства і чехам — навпаки, зрозуміти інші народи. Фінансуються, серед іншого, фестивалі, відео і так далі.

Окрім іншого, профільні міністерства розподіляють фінансування Європейського Союзу, так звані “структуральні фонди”[5]. Це величезні суми, що направляються на розвиток або ж створення інфраструктур.

Окрім іншого — мерії міст, про що писалося на прикладі з Фармою.

Окрім іншого — підтримка краю (області).

Скрізь вище[6] є можливість знайти простір для прохання (як правило у вигляді чітко обгрунтованого проекту з прозорим реалістичним бюджетом[7]) про підтримку мистецьких проектів, або ж профілюючих проектів у рамках яких закладена мистецька подія/підпроект.

Фонди ЄС.

Звичайно, Чехія мала можливості перебуваючи ще в стадії кандидата користуватися деякими програмами Європейського Союзу. Нині, усі програми ЄС (а їх величезна кількість) є доступними для окремих осіб, а здебільшого для громадських організацій (читай команд, колективів, однодумців). То ж надсилати заявки можна безпосередньо до Брюсселю.

Громадськість.

У республіці діє велика кількість так-званих “недержавних гравців” - об‘єднаннь[8], що охороняють, розвивають, підтримують різні напрямки громадської активності. Досить суттєва частина цих об‘єднаннь підтримує культуру. Саме вони є тими робочими структурами, за професійної допомоги яких митці отримують як фінанси від держави, фондів чи меценатів, так і організаційну, інформаційну допомогу.

Менеджмент такого організації, як правило, є добре навченим бюрократії (читай вдалого пошуку коштів) і ведення проектів. Також має гарну історію успішних реалізацій, що є важливим для грантодавців.

Іншими словами, громадські об‘єднання Чехії є найбільшими посередниками між тими, хто дає фінансування, і тими, хто реалізовує творчі задуми.

Останній візит до Праги приніс мені приємне здивування — відразу у двох районах відкрилися нові великі мистецькі центри[9], приміщення яким передали в символічну аренду в одному випадку державні структури, в другому — комерційні. У приміщеннях і майстерні, і редакції мистецьких виданнь, і галереї, кіноклуби... Ініціатива взаємна — як художників, що об‘єдналися до організації, так і партнерських структур. До речі, у наведених центрах діють програми для резидентів: подаєте свій проект, портфоліо і у випадку, коли рада метрів об‘єднання (а вони й справді є цікавими, сучасними митцями) вирішать “за”, отримуєте можливість працювати і проживати у одній із майстерень на протязі року. Майже, або і зовсім безкоштовно.

Громадські організації також виступають “сервісними” об‘єднаннями для приватних ініціатив не лише заможних, але й суспільно-активних громадян. Наприклад, клуб “Akropolis”[10], котрий є сценою для організації сучасних, мультикультурних акцій, фестивалей; експериментальний простір “ROXI-NOD”[11] — надає свої площі під події сучасного мистецтва, кінопокази, театральні вистави, концерти. Вищенаведені приміщення належать приватним особам, які дістали нерухомість у реституцію (повернення націоналізованого майна після падіння комунізму від 1989 року). Щоби не брати на себе організаційний тягар, власники тих приміщень під свою концепцію знайшли/створили громадське об‘єднання, котре і виконує всю роботу.

До NGO належать і неприбуткові благодійні фонди. Звичайно, їх досить багато, згадаю лише декілька: Вишеградський фонд, Фонд розвитку громадського суспільства, Фонд Вацлава і Дагмар Гавлових, Главкова фундація, Фонд для сучасного мистецтва[12], інші чеські й міжнародні сітки. Вони також щороку оголошують програми і являються додатковими донорами проектів.

Бізнес.

Він, як правило, надзвичайно зацікавлений у великих проектах, котрий приносить добру медіальну кампанію. Йдеться про реконструкцію і створення історичних, культурних пам‘яток, міжнародні фестивалі кіно, музики, скульптури, біенале сучасного мистецтва (у Празі проводиться два альтернативні заходи — державний[13] і незалежний[14] . Останній, кажуть, цікавіше, а взагалі виглядає, що вони нещодавно об‘єдналися), інше.

Меценати.

Прикладів, таких як надання нерухомості у користування митцям, досить багато. Звичайно, на приватні кошти інколи поповнюються колекції державних музеїв. Не складно знайти контакти на приватного мецената, так як вони бажають бути корисними і відомими у своїй країні й готові розглядати інші пропозиції, що лежать у площині їхньої діяльності. Одним з найвідоміших меценатів є пан Карел Шварценберг, шляхетного роду, видає часопис “Respekt”[15], проводить одноіменний міжетнічний фестиваль, організовує резиденції художникам. За свою активну громадянську позицію користується повагою у суспільстві, веде державницьку кар‘єру і нині займає високу посаду шефа чеської дипломатії.


Діагноз

В Україні — колапс. Еліти, від котрих залежить розвиток культури (читай — незалежної держави), далекі від понять “шляхетність”, “інтелігенція”, “аристократія”, навіть здавалося б “виховання”[16]. Таким чином від сьогоднішньої держави і бізнесу годі й чекати, а на вулиці травень 2008 року...


Як має бути

Виглядає, що усе має бути відносно просто (за умови функціонуючої “системи”, її складових): одна з громадських організацій складає Грантовий Календар з пропозиціями від держави, фондів, бізнесу, меценатів; художник, переглядаючи цей Календар, відбирає для себе пропозиції, анонси, що його цікавлять (резиденції, проекти, конкурси, реєстрації у каталогах і таке інше) і працює над проектом, спільно чи з командою. Якісно підготована пропозиція напряму, або посередництвом іншого громадського об‘єднання (що у деяких випадках ліпше, особливо для початківців) подається до організатора, чи паралельно до декількох, у випадку великого кошторису.

Як правило, цікаві, новаторські, професійні, актуальні роботи завжди знаходять собі реалізацію. Чи то у вигляді персональної чи спільної виставки, чи у вигляді резиденції, дослідів, викладання, чи то у вигляді комерційних пропозицій від бізнесу чи рекламних агенств[17].

Насамперед, необхідно мати продукт. Навіть при працюючій “системі” без продукту, без самого твору, а лише з балачками, ніхто не дасть фінансування. А твір, якісний мистецький пошук має шанс знайти собі реалізацію і без “системи”, хоча і не завжди у себе в країні.


Які зміни потрібні

Якщо глобально, то потрібно змінювати[18] людей у парламенті, у владі. Ініціювати закони, нормативні акти. Наприклад, благодійна діяльність в Україні не несе відчутного звільнення від податків. Та й сам бюджет країни своїми статтями аж ніяк не є прихильником до творчості... По змінах і бізнес обов‘язково відреагує.

Інформаційна інтеграція до сучасного світу, порозуміння в духовних цінностях і культурному надбанні Європи — створення Мистецького телеканалу, або ж приєднання до франко-німецького телебачення Арте[19]. Найшвидше приєднання до системи колективної безпеки, що критично допоможе створити прозору систему прийняття рішень навіть у повсякденному державному функціонуванні, здобуття асоційованого членства в ЄС, у майбутньому — країна-кандидат і, відповідно, користування фондами Європейського Союзу.

У разі “косметичного” втручання, то воно може бути лише на сьогодні, або ж на перспективу. Коли на перспективу, то на мою думку варто подбати про молодь, як це роблять одиниці професійних викладачів і вболіваючих кураторів, друзів.

А на сьогодні: творити і надихати до творчості інших. Лише в такий спосіб з‘явиться чи то експериментальний, чи то академічний продукт котрий буде вимагати свого простору, уваги критиків і завойовувати серця інших. Можливо серед тих інших і є нова еліта...

Важлива ініціатива. Навіть на рівні знайомства з оточуючим суспільством. Цікавий метод зустрівся у Парижі: там проводяться дні “відкритих дверей” художніх майстерень[20]. Скрізь по місту можна знайти путівник з мапою ательєрів і коротким описом творчості митців, їх об‘єднання. Йдеш там, знайомишся, відчуваєш атмосферу, дивишся на роботи, на процес.

У 45 країнах світу надзвичайно цікаво проходять вечори “Pecha Kucha”[21] (від японського виразу “спілкування”). Заснована архітекторами й підтримана митцями бліц-система презентації своїх проектів: 20 слайдів, на кожен слайд по 20 секунд. 6 хвилин і 40 секунд розділяють одного від іншого. За декілька годин переповнений зал знайомиться з креативними людьми, котрі працюють буквально поруч. Прага приєдналася до цього проекту відносно недавно, лише у 2007 році.


Що заважає Україні[22]

  1. Відсутність пропаганди культури по суті.
  2. Відсутність культури, як державної, політичної, міської складової.
  3. Відсутність якісної освіти у напрямках культури.
  4. Відсутність виставок, театральних постановок митців з Європи, світу.
  5. Відсутність конкурсного відбіру персоналу.
  6. Відсутність мистецьких центрів[23].
  7. Відсутність профілюючої інформації (грантові календарі, незаангажовані мистецькі інтернет-портали, мистецьке телебачення).
  8. Відсутність конкурсів, або ж фіктивні “дедлайни” (кінцевий час подання).
  9. Відсутність активності всередині громадських оранізацій.
  10. Відсутність громадської активності на дії/до дії державних органів[24].
  11. Відсутність якісних реалізацій у площині розвитку світового суч. арту.
  12. Підміна понять[25] у засобах масової інформації.


Що заважає митцям[26]

  1. Дехто надиво відверто бажає заробити. Відповідно кон‘юнктура (а вона на нашому “ринку” є досить сумнівного ґатунку) не дає можливості експерименту, абортує “ембріони творчості”.
  2. Дехто оперує з нереально завищеними бюджетами. Складається враження, що великого бажання робити “проект” не є, а розраховують на випадок “за двома зайцями” - і заробити, і “проект” реалізувати.
  3. Алкоголізм. Це критична проблема, катастрофа. Згадані “ембріони” знищуються цією хворобою. Генерування і обсмоктування досить банальних, здебільшого одних і тих самих “ідей” (скоріше бажань) під пляшку по тисячному колу, з року в рік... “Тяжкі” напої на відкриттях...
  4. Брак інформації, її відсутність. Важливо використовувати інтернет. Це і бібліотека, і стрічка новин, і репрезентаційний простір. Найкоротший шлях від повідомлень до читача.
  5. Незнання іноземних мов. Сюди ж — “консервування” в Україні. Необхідно час від часу жити у Європі. Для цього і створені безліч програм-резиденцій.

Список можна успішно продовжувати до трагікомії — телевізор, політика, візи, салюти, автомобілі на хідниках, інстинкти, зловживання релігій, культ пива, космічні ціни на нерухомість... Додавайте і ставте під приціл, компонуйте.

За терарт.



[1] Офіційний сайт www.czech.cz

[3] Не будемо зупинятися на відсутності корупції, прозорому прийнятті рішень й моральних і освітніх переваг чеських державних службовців;

[4] Деталі на www.infarma.info

[6] Міністерство культури не згадав свідомо, так як там діє потужна підтримка усіх напрямків мистецтва. І грантова, і дотаційна, і система “позик” (поступове повернення коштів у випадку фінансової успішності проекту, наприклад, вдалий фільм). Деталі на www.mkcr.cz

[7] Розроблені аплікації вам надаються для заповнення.

[8] NGO (Non Goverment Organization) — недержавна (громадська) організація. Як правило — неприбуткова, іноді — благодійна (фонд);

[10] Деталі на www.palacakropolis.cz

[11] Деталі на www.roxy.cz

[12] Деталі на www.fcca.cz

[13] Деталі на www.ngprague.cz

[14] Деталі на www.praguebiennale.org

[15] Деталі на www.respekt.cz

[16] Про поняття “культура” знову ж таки, немає чого згадувати;

[17] Не згадую про галереї, салони. Як правило, перші ведуть якісні пошуки, другі не нехтують майже нічим.

[18] У спрощеному варіанті — шукати тих, хто здатен змінитися сам;

[19] Офіційні сторінки Арте www.arte.fr & Ініціатива створення Арт ТБ в Україні www.eneida.net

[20] Наприклад, www.apla.fr & www.ateliers-artistes-belleville.org & Zig Zag

[21] Деталі на www.pecha-kucha.org

[22] Вибачаюсь за можливий пафос, але він виникає у пошуках “ідеального”;

[23] Маю на увазі не “дубаї-проект” (® пан Онух про Пінчук Арт Галерею), не приватні салони, а незалежні, вільні за духом і програмою приміщення;

[24] Не беру до уваги критичні події, як то проблеми з нерухомістю культурно-освітніх установ;

[25] Сюди ж і провокації спецслужби однієї з “братських” країн. Відсоток незначний, але дія досить суттєва;

[26] До психології.

05 May, 2008

Алла Снігур: 5 хвилин про Україну – огляд за 5 травня

У понеділок о 19:25 на хвилях радіо Реґіна слухайте українське мовлення – огляд найважливіших подій останнього тижня в Україні та навколо неї. Доброго вечора з Праги. Вас вітає Алла Снігур.

На Рівненщині відбулися урочисті заходи з нагоди 64-ї річниці Гурбенського бою – найбільшого збройного зіткнення підрозділів Української Повстанської Армії з військами НКВД у квітні 44-го року. Панахиду на братській могилі повстанців відправив митрополит Рівненський та Острозький УПЦ Київського патріархату Евсевій. В урочистому мітинґу взяли участь представники політичних та громадських організацій краю, ветерани національно-визвольних змагань. Під час мітинґу було зазначено, що пошуки у навколишніх лісах буде продовжено з метою виявлення нових останків вояків УПА.

Україна і Грузія закликають Росію відмовитися від реалізації проголошених планів щодо Абхазії та Південної Осетії. Про це йдеться у заяві президентів України та Грузії Віктора Ющенка і Михайла Саакашвілі. «Президенти України та Грузії розглянули сучасний стан навколо врегулювання грузино-абхазького та грузино-південно-осетинського конфліктів. Вони висловили занепокоєння спробами Російської Федерації поставити під сумнів територіальну цілість Грузії шляхом підвищення статусу відносин з Абхазією та Південною Осетією», – мовиться в документі. Україна та Грузія засуджують «останні заяви російських представників про можливість застосування Росією «військових засобів» для захисту земляків в Абхазії». «Це не може бути інтерпретовано інакше як загроза силою і є відкритою провокацією проти Грузії», - наголошують автори заяви.

Першого травня у Єгипті на Синайському півострові зазнав аварії автобус з іноземними туристами. Серед дев’ятьох загиблих - 51-річна українка Світлана Карпій - перша заступниця голови Миколаївської облдержадміністрації. За даними місцевої поліції, в автобусі перебувало десь сорок пасажирів.

З дніпровського острова Хортиця відпливла козацька чайка «Спас». На неї чекає французький порт Брест, де відбуватиметься міжнародна зустріч копій історичних кораблів. Залога чайки - чотирнадцять досвідчених моряків, які вже піддали пробі свій човен у поході до берегів Грузії. У «Спаса» попереду майже та сама путь, яку початоком 90-х подолала інша козацька чайка - «Пресвята Покрова» - чий маршрут завершився в Лондоні.

Торік в Україні посилився тиск на засоби масової інформації. Такі дані моніторингу оприлюднила громадська організація Інститут масової інформації. Число зафіксованих випадків економічного, політичного та непрямого тиску на журналістів зросло від 15-ти до 22-ох, сказала директорка інституту Вікторія СюмАр. Водночас вона зауважила, що торік в Україні не було вбито, арештовано чи затримано жодного журналіста.

Громадські активісти Харкова запровадили добове чергування біля одного з будівельних майданчиків. Зведення споруди в цьому місці вони вважають наругою над пам’яттю жертв Другої світової війни. Наприкінці 41-го року німецькі займанцці вивезли сюди й розстріляли пацієнтів Харківської психоневрологічної лікарні. Медики переховували в лікарні й поранених червоноармійців. У 90-их на місці трагедії встановили Пам’ятний знак. Тому початок будівництва саме тут особливо обурив харків’ян. У день закінчення Другої світової війни у Європі - 8-го травня - ініціатори акції протесту планують провести біля Пам’ятного Знака мітинґ.

Виставка стародавніх скульптур та ікон з колекції президента Віктора Ющенка відкриється днями у московському музеї імені Пушкіна. Скульптури, які будуть представлені на виставці, призначалися переважно для церковного інтер'єру й створювалися в обмеженій кількості. «Поширеними були розп'яття з невеликими фігурами. У народних майстрів ці образи майже втрачали свою святість, часто здобуваючи вигляд реально існуючих селян. Майже всі народні скульптури - анонімні, тільки в окремих випадках збереглися свідоцтва про майстрів та їх імена», - відзначає у повідомленні аґенція «Інтерфакс-Україна».

Посольство України в Чеській республіці запрошує відвідати мистецьку акцію, присвячену вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років «Україна пам’ятає - світ визнає». Ця мистецька акція відбуватиметься у Празі, 7-го травня, в палаці «Жофін» Slovanský ostrov 226. Початок – о 19:30. У перебігові акції прозвучить «Панахида за померлими з голоду» композитора Євгена Станковича та поета Дмитра Павличка у виконанні капели «Думка» і симфонічного оркестру України; відбудеться документально художня-виставка.
Цього ж дня від 15-ої до 17-ої години у Посольстві України відбудеться обмін думками (невеликий круглий стіл) з питань Голодомору.
Виступлять доктор історичних наук, професор Геннадій Боряк та радник Голови Служби безпеки України, співробітник Інституту національної пам’яти Володимир В’ятрович.

Таким було українське мовлення сьогодні, 5 травня.

Читайте також Інтернет сторінку Форуму українців ЧР www.ukraine.cz.